Slikovne preiskave sklepov in hrbtenice

Uvod

Rentgensko slikanje

Ultrazvok

Računalniška tomografija (CT)

Slikanje z magnetno resonanco (MRI)
 

Uvod

Slikovne preiskave sklepov in hrbtenice so v revmatologiji dostikrat nepogrešljive. Najpogosteje uporabljamo rentgensko slikanje, sledi slikanje z ultrazvokom, redkeje pa se odločimo za računalniško tomografijo in magnetnoresonančno slikanje.
 


Ob obisku pri specialistu revmatologu je treba vso slikovno dokumentacijo prinesti s seboj. Prevečkrat se namreč dogaja, da ima posameznik slike doma ali pri drugih specialistih in se izgovarja, da ga ni nihče opozoril, da jih mora prinesti s seboj, kar prav gotovo podaljša diagnostični postopek. Ponavljanje slikovnih preiskav, ki so bile nedavno že opravljene, ni smotrno, podraži postopek in po nepotrebnem izpostavlja bolnika ponovnemu, predvsem rentgenskemu sevanju.

Rentgensko slikanje

Rentgensko slikanje je pri revmatičnih boleznih dostikrat potrebno, zlasti kadar glavno bolezensko dogajanje poteka na sklepih ali hrbtenici. Praviloma napotimo posameznika na rentgensko slikanje šele po nekajmesečnem trajanju težav. Zaradi primerjave je vedno potrebno slikanje parnih zdravih sklepov, hrbtenico in sakroiliakalne sklepe pa slikamo v več projekcijah. Slikovno preiskavo nato občasno ponavljamo, da ocenimo uspešnost zdravljenja oziroma spremljamo morebitno napredovanje bolezni. Kdaj se odločimo za prvo in nato za ponovno rentgensko slikanje, je odvisno tudi od bolnikovih značilnosti, vrste in obdobja bolezni. Pri posameznih revmatičnih boleznih so rentgenske spremembe tako značilne, da nam pomagajo opredeliti bolezen. Poleg tega nam rentgensko slikanje dostikrat pomaga pri razločevanju bolezni, npr. pri razlikovanju vnetnih sprememb sklepov in hrbtenice od osteoartrotičnih sprememb.

Ultrazvok

Preiskava z ultrazvokom (UZ) je uveljavljena slikovna metoda, ki jo zadnja leta vedno pogosteje uporabljamo in je postala nepogrešljiva v diagnostičnem postopku, predvsem vnetnih revmatičnih bolezni. Dostikrat lahko zamenja rentgensko slikanje, kar je seveda zelo dobrodošlo. Z ultrazvočno preiskavo lahko pregledamo vse sklepe in obsklepne dele. Preiskava je poceni, ne obremenjuje preiskovanca, revmatologu pa da koristne podatke o tem, kaj se s sklepom in drugimi tkivi dogaja. Pomembna je predvsem za zgodnje odkrivanje sklepnega in obsklepnega vnetja ter sklepnega izliva. Uporabna je tudi za ocenjevanje uspešnosti zdravljenja in morebitnega napredovanja sprememb. Izvajanje preiskave in ocenjevanje ultrazvočno vidnih sprememb ni preprosto: preiskovalec se mora nenehno izobraževati ter imeti ustrezne izkušnje.
 

Računalniška tomografija (CT)

Računalniška tomografija (CT) je globinska rentgenska preiskava, ki je včasih potrebna pri nekaterih revmatičnih boleznih. Preiskavo delamo pri sumu na vnetje sakroiliakalnih sklepov (sakroiliitisa), če rentgensko slikanje ni dovolj diagnostično. Poleg tega je to slikanje lahko koristno pri sumu na zdrs medvretenčne ploščice (hernije diskusa) in pri drugih lokaliziranih spremembah na hrbtenici (tumorjih, okužbah in podobno). Za preiskavo, ki je draga, težko dostopna in povezana s precejšnjo izpostavitvijo bolnika rentgenskemu sevanju, se praviloma odloča specialist.
 

Slikanje z magnetno resonanco (MRI)

Slikanje z magnetno resonanco (MRI) je novejša slikovna preiskava, ki jo naroča specialist. S to preiskavo lahko prikažemo natančno sestavo (anatomijo) sklepnih in obsklepnih tkiv ter pripadajočih kosti. Zelo uporabna je, kadar želimo ugotoviti spremembe na sklepnem hrustancu, kostnem mozgu, sklepni ovojnici in drugih delih. Diagnostično uporabnost preiskave zvečuje še možnost slikanja po vbrizganju kontrastnega sredstva. S pomočjo kopičenja kontrastnega sredstva lahko presodimo obsežnost, aktivnost in razporeditev sklepnega vnetja ter drugih sprememb. Pripravljeni pa moramo biti na morebitno alergično reakcijo po vbrizganju kontrasta (kar pa ni pogosto); tedaj je treba ustrezno ukrepati.

Uporabo slikanja z magnetno resonanco omejujejo težka dostopnost (dolge čakalne dobe), visoka cena in dolgotrajnejši postopek slikanja.