Splošni nasveti revmatikom

Zakaj je pomembna redna telesna higiena?

Kakšna obuvala in oblačila naj nosi revmatik?

Kakšni so primerni bivalni prostori?

Ukrepi za boljše spanje

Zakaj je pomembna redna telesna higiena?

Redna telesna higiena je pri revmatiku zelo pomembna. Posebno pozornost mora posvetiti negi kože in sluznic. Vemo, da se revmatiki dostikrat bolj znojijo kot zdrave osebe. Vlažna in preznojena koža pa je bolj ranljiva, možnost poškodb je večja, prav tako tudi dovzetnost za okužbe. Zato je potrebno pogostejše umivanje in dnevno prhanje. Pogostejše umivanje ugodno vpliva tudi na počutje in prekrvi kožo. Za nego zdrave kože je priporočljiva uporaba negovalne kreme. Poškodovane dele kože pa je treba zaščititi in zdraviti.

Predvsem zaradi prekrvitvenih motenj kože se lahko pojavijo tudi manjše ali večje rane. Njihovo celjenje je dostikrat dolgotrajno in boleče. Zaradi narave bolezni in zvečane dovzetnosti revmatikov za okužbe moramo vsem ranam, pa naj bodo še tako majhne, posvetiti vso pozornost in skrb. Upoštevati je treba navodila zdravnika in medicinske sestre.
 

 Kakšna obuvala in oblačila naj nosi revmatik?

Ker je možno, da revmatična bolezen povzroči nepravilnosti sklepov tudi na stopalih, je izbira ustrezne obutve bistvena za dobro počutje in boljšo gibljivost revmatika.Pri vnetju in razobličenju sklepov na stopalih je lahko hoja otežena in boleča. Zato je izbira dobrega in udobnega obuvala za revmatika zelo pomembna. Zaradi spremenjene oblike stopala, otiščancev in oteklin je treba izbrati primeren čevelj. Ker je bolnikov korak včasih negotov, je treba izbirati nizke pete, nedrseč podplat in po potrebi čevlje z okrepljenim sprednjim delom in opetnikom. Čevlji naj bodo udobni, mehki, ne smejo biti ohlapni, ampak se morajo prilegati nogi. Včasih olajšajo hojo primerni vložki za obuvala oziroma posebni, po meri narejeni čevlji, ki jih lahko predpiše zdravnik s posebno napotnico, izdelajo pa jih v ortopedskih delavnicah. Stroške izdelave po meri narejenih čevljev mora zaenkrat deloma kriti tudi revmatik sam.

Revmatiku svetujemo oblačila iz naravnih materialov. Naj bodo lahka, zračna in enostavno krojena. Oblačila revmatika ne smejo ovirati pri gibanju. Omogočajo naj mu čim več samostojnosti pri oblačenju in slačenju. Spodnje perilo je včasih treba menjati tudi večkrat na dan. Zato naj bo iz mehke in pralne tkanine. Motnje v prekrvitvi, posebno prstov rok in stopal, poslabšajo tudi nižje temperature. Pri hujših motnjah prekrvitve so tudi v poletnih mesecih, če je vreme hladno, potrebne tople rokavice in nogavice.
 

Kakšni so primerni bivalni prostori?

Čeprav je dejanska ustreznost bivalnih prostorov revmatikov dostikrat slaba, na kar zdravstvo težko vpliva, pa so potrebni nekateri ukrepi, ki so ponavadi izvedljivi in izboljšajo bivalno okolje.
 


Bivalni prostori naj bodo topli, vendar prezračeni, v njih naj ne bo prepiha. Preznojen revmatik se na prepihu lahko prehladi, kar poslabša njegovo bolezen. Temperatura bivalnega prostora naj bo malo višja kot pri zdravem človeku. Pomembna je tudi dovolj visoka vlažnost zraka, zlasti pozimi v prostorih s centralnim ogrevanjem. Zato po potrebi zrak vlažimo. Posebno revmatikom, ki imajo težave s suhimi sluznicami, se te v okolju s suhim zrakom še zvečajo.
 

Postelja osebe z revmatizmom naj bo višja od običajnih postelj. Najbolje je, da sega višina postelje do sredine stegen. Višja postelja, dodatki, kot so ročaji ali trapez (ki jih prav tako lahko predpiše zdravnik), omogočajo lažje vstajanje oziroma gibanje v postelji in ob njej. Ležišče naj bo ravno in trše. Za naravno lego, predvsem vratne hrbtenice, je priporočljiva primerna ortopedska blazina. Posteljno perilo je treba pogosteje menjati, zato naj bo iz bombažnih tkanin. Ker revmatika rado zebe, potrebuje toplo, lahko in pralno odejo. Prevelika teža posteljnine zveča nočne težave in moti normalen spanec. Revmatiki imajo pogosto bolečine tudi ponoči, kar seveda povzroča motnje spanja in jutranjo utrujenost. Spodaj so nanizani nekateri nasveti za boljše spanje.

Ukrepi za boljše spanje

  • Pred spanjem je priporočljiva topla kopel ali prhanje. 
  • Poslušanje lahke glasbe služi razvedrilu in umiritvi. 
  • Treba je počakati, da se pojavi zaspanost in takrat leči k počitku. 
  • Ležišče naj bo udobno, dovolj toplo, z ustrezno blazino. 
  • Uporaba električne blazine je priporočljiva zlasti pozimi.