Boleči sklepi (artralgije)

Zdrava gibala med mirovanjem in gibanjem ne smejo povzročati bolečin ali drugih nevšečnosti ter motenj gibljivosti, so takorekoč »nema«. Zato se npr. pri hoji ali drugih dejavnostih praviloma ne zavedamo gibov rok, nog, posameznih sklepov, hrbtenice, ampak to počnemo avtomatično. Pri kakršnihkoli spremembah na gibalih pa nas predvsem bolečina začne opozarjati, da je nekaj narobe.

 


Dokler so prisotne samo prehodne sklepne bolečine, ki jih strokovno imenujemo artralgije, brez vidnih sklepnih sprememb in brez motenj gibljivosti ter drugih posledic, ni razloga za večji preplah. Zanesljivo vas je veliko takih, ki ste sem in tja že občutili bolečine v raznih sklepih, pa se pri vas tudi po več letih ni razvila revmatična bolezen. Zelo pogosto se dogaja, da posamezniki ne ločite med sklepno bolečino in oteklino, saj dostikrat oba pojava enačite, češ če me sklep boli, je prav gotovo tudi otečen. Samo bolečine v sklepih in njihovih delih ne povzročajo ali zapuščajo posledic, so pa seveda neprijetne, vzbujajo skrb in nelagodje ter strah, kaj se s sklepi dogaja.

 

Kdaj se pojavljajo sklepne bolečine ali artralgije?

Lahko se pojavijo po težkem telesnem delu ali naporu, opravljanju dela v prisilni telesni drži, po prevelikih telesnih obremenitvah, manjših poškodbah in zaradi premajhnega telesnega gibanja. Dostikrat so prehodne sklepne bolečine prisotne tudi pri okužbah, predvsem virusnih, vendar po njihovi ozdravitvi bolečine praviloma minejo. Pri starejših se sklepne bolečine lahko pojavljajo zaradi staranja sklepov, hrbtenice in drugih delov gibal.
 Sklepni hrustanec se prehranjuje preko sklepne tekočine, ki tudi »maže« sklepe. Izločanje sklepne tekočine se zmanjša, če se premalo gibljemo. Pretirane obremenitve, poškodbe sklepov in hrbtenice prav tako povzročijo hitrejšo obrabo sklepnih delov. Debelost obremenjuje celo telo, še posebej sklepe in hrbtenico.

Bolečine v sklepih se seveda pojavljajo tudi pri številnih revmatičnih boleznih, pravzaprav so njihove obvezne spremljevalke. Artralgije pri revmatičnih boleznih so lahko prehodne, občasne in trajne.
 Zaradi prehodnih bolečin v sklepih ponavadi ni potreben pregled pri zdravniku, posameznik si pogosto lahko pomaga sam. Dostikrat sklepne bolečine, če jih ne povzroča neka revmatična bolezen, tudi samodejno minejo, zlasti če odpravimo vzroke zanje.